Bloggen en de verdienmodellen

Dat bloggen steeds meer invloed heeft op de vindbaarheid van een website hebben we in ons vorige artikel uitgelegd (lees hier). Zowel een eigen blog als een blog van een ander heeft invloed op de link- en contentwaarde van je website. Door een backlink naar je website op een kwalitatief blog van een ander kan je eigen website meer waardering krijgen vanuit een zoekmachine. Wanneer de backlink in een natuurlijke beschrijving geplaatst is en de content over een goede waarde beschikt, zal zowel de trustflow als de citationflow van je linkprofiel stijgen. Een alleenstaand blog of gekoppeld blog aan een webwinkel kan zorgen voor extra omzet, maar hoe doe je dat precies? Hier leggen we je uit hoe je geld kunt verdienen met jouw eigen blog.

1. Sponsored posts

Een gesponsord artikel op je blog wil zeggen dat een andere website je vraagt om een artikel te plaatsen op jouw blog. Hiervoor vraag je een specifiek bedrag. Je kan hierbij een bedrag vragen voor een gesponsord artikel dat door jou geschreven is en voor een artikel dat aangeleverd wordt. Bedrijven willen graag dat het grote publiek kan lezen, zien of horen wat zij te bieden hebben en zijn niet beroerd om daarvoor te betalen. Een gesponsord artikel met backlink verwijzing naar de website van je cliënt zal echter geen 'natuurlijke' link zijn en dus minder gewaardeerd worden door zoekmachines als Google.

2. Link plaatsing

Beschikt je blog over veel volgers, een goed linkprofiel en goede PA/DA waarden? Dan hoef je niet lang te wachten tot de eerste bedrijven zich zullen melden voor een linkverwijzing op je blog naar hun website. Voor deze linkverwijzing (backlink) kan je een bepaald bedrag plaatsen. Het grote voordeel van een linkplaatsing is dat je zelf kunt bepalen waar je deze link wil plaatsen. Dit kan je natuurlijk in overleg doen met de cliënt en de link 'natuurlijk' plaatsen op je blog. Een specifieke pagina met een lijst links is erg 'onnatuurlijk' en zal ook minder gewaardeerd worden door een zoekmachine zoals Google.

3. Affiliate programma

Grote bedrijven melden zich vaak aan bij partijen als Tradetracker en Daisycon om als advertiser het aanbod aan het grote publiek te laten zien. Als blogger kan je jezelf aanmelden als publisher en banners, tekstadvertenties of aanbiedingen tonen aan je volgers. Bij iedere transactie of click die vanaf jouw website heeft plaatsgevonden zal je beloond worden met een leuke vergoeding. Hoe meer bezoek je op je eigen blog trekt, des te hoger de kans is op een hogere maandelijkse beloning. Laat op je blog een aantal plekken vrij om deze te vullen met advertenties die je zelf kan uitkiezen. Kijk eens naar het voorbeeld op www.woonruimtelijk.nl

Combineer deze drie verdienmodellen op je blog en je kan er een leuk bedrag aan overhouden. Zorg er in eerste instantie voor dat bezoekers je website kunnen vinden en je een vaste doelgroep kan binden met kwalitatieve content. Schrijf unieke content en zorg er dus voor dat je mensen boeit. Veel succes!